Superioritatea Tehnologiei Cosmos


Citește articolul în limba 🇺🇸​ Engleză


Cosmos a fost denumit “internetul blockchain-urilor”, dar a devenit ceva mult mai complex de atât. În momentul de față, Cosmos a devenit un stil de viață, o filosofie a blockchain-ului, o bază a acestuia. În articolul ce urmează vom explora superioritatea tehnologiei Cosmos precum și diferitele progrese tehnologice pe care Cosmos le-a adoptat.

Ce este Cosmos?

Superioritatea Tehnologiei Cosmos

Cosmos este un ecosistem de aplicații și servicii interconectate aflat într-o continuă expansiune și construit pentru un viitor descentralizat. Aplicațiile și serviciile sunt conectate prin IBC (Protocol de comunicare Inter-Blockchain). Această inovație permite schimbul de date prin alte blockchain-uri suverane, descentralizate.

În momentul de față există mai mult de 262 de aplicații și servicii în rețeaua Cosmos, printre care și Binance Chain, Terra, Crypto.org sau Cosmos Hub cu peste 50 miliarde de dolari sub formă de monezi digitale sub management. Au existat, de asemenea, știri despre alte blockchain-uri non-native care utilizează tehnologia Cosmos “IBC”. Și-au anunțat intenția vis-a-vis de această tehnologie, ecosisteme precum Avax sau Near Protocol.

Blockchain-ul Cosmos permite programatorilor să construiască pe o platformă stabilă și sigură proiecte precum:

Aplicații financiare descentralizate
Crearea de exchange-uri sau marketplace-uri care permit tuturor să cumpere, să investească sau să împrumute monede digitale chiar și fără un cont bancar.

Organizații autonome rezistente și descentralizate
Împuternicește-ți comunitatea să organizeze și să aloce resurse membrilor săi. Votați decizii de guvernare cu impact.

Platforme de jocuri cu economia acestora în mâinile jucătorilor
Creează elemente în joc care sunt disponibile pentru totdeauna. Aduceți valoare de durată jucătorilor, permițându-le să-și ducă bunurile într-un alt joc sau în lumea reală.


Cosmos Hub

Superioritatea Tehnologiei Cosmos

Chiar în inima ecosistemului se află Cosmos Hub, centrul economic al acestuia, securizat de moneda sa nativă, ATOM. Cosmos Hub a fost primul blockchain care s-a lansat în rețeaua Cosmos – primul din sute de mii de blockchain-uri care lucrează între ele.

Cosmos Hub a fost proiectat să fie un furnizor de servicii pentru alte blockchain-uri care se conectează la acesta – o piață vastă descentralizată care furnizează o serie de servicii precum securitate, comunicare între blockchain-uri, punți către Ethereum și Bitcoin și o custodie securizată a bunurilor digitale. Toate aceste servicii creează stimulente puternice pentru alte blockchain-uri suverane de a se conecta și transfera date către Cosmos Hub, stimulând utilitatea acestuia. La fel cum un oraș-port este evaluat în funcție de volumul comerțului care circulă prin el, valoarea Cosmos Hub este măsurată prin economiile blockchain-urilor care desfășoară business-uri în Hub prin IBC.


Termeni populari de știut în ceea ce privește Cosmos

Superioritatea Tehnologiei Cosmos

Tendermint Core
Tehnologia de bază din spatele Cosmos este algoritmul Tendermint Byzantine Fault Tolerance (BFT), care este conceput pentru a asigura finalitatea, consistența comenzii și disponibilitatea opțională.

Cosmos SDK
Standardul industriei în dezvoltarea blockchain-urilor, Cosmos SDK este construit pentru a oferi tehnologiilor descentralizate viteză. Debitul și latența tranzacțiilor sunt componente de bază, iar viteza este ceea ce contează cel mai mult – nimeni nu dorește să plătească o taxă pentru ca tranzacția să dureze ore sau chiar zile să fie confirmată.

IBC
Protocolul standard pentru comunicarea inter blockchain, IBC permite blockchain-urilor din ecosistem să se conecteze, astfel încât să poată transfera token-uri și alte date între ele fără fricțiuni și fără probleme.

Ignite CLI
Ignite CLI este cea mai rapidă cale de la zero la mainnet (rețea funcțională) accelerând dezvoltarea blockchain-ului prin defalcarea oricărui component pentru a te focusa pe logica business-ului. Este construit pe baza Cosmos SDK, cel mai popular framework pentru blockchain-uri din lume.

Interchain Account
Conturile interchain permit utilizatorilor să acorde permisiunea unei aplicații care rulează pe un blockchain să facă operațiuni pe un alt blockchain. Acest lucru necesită ca blockchain-urile să creeze un cont interchain reciproc bazat pe Cosmos SDK sau Tendermint, protocoale utilizate pentru a replica și lansa aplicații blockchain. Un singur cont securizat pentru toate bunurile tale digitale.

 

Cosmos 2.0

Superioritatea Tehnologiei Cosmos

Cosmos 2.0 se apropie de lansare, preconizat în ianuarie 2023. Cosmos va susține de asemenea Cosmoverse în septembrie 2022 unde vor anunța mai multe. Cosmos 2.0 va da naștere celui mai așteptat sistem de securitate care se spune că va fi revoluționar pentru Cosmos.


Securitatea Interchain

Securitatea interchain este o categorie specifică Cosmos ce presupune securitate împărțită care folosește IBC (Inter-Blockchain Communication).

La un nivel foarte înalt, securitatea interchain permite unui blockchain prestator (precum Cosmos Hub), să fie responsabil pentru producerea block-urilor pentru un blockchain consumator. Face posibil acest lucru împărțind setul de validatori care sunt responsabili cu producerea block-urilor. Validatorii participanți rulează două noduri, unul pentru Cosmos Hub și altul pentru blockchain-ul consumator urmând ca aceștia să primească taxe și recompense pe ambele blockchain-uri. Pentru a fi eligibil să producă blocuri în lanțul de consumatori, validatorul ar folosi ATOM pe care l-au depozitat (staked) pe Cosmos Hub.

Dacă validatorul face o treabă proastă producând blocuri pe oricare dintre blockchain-uri, riscă ca token-urile ATOM să fie distruse printr-un mecanism numit „slashing”. Blockchain-urile consumatoare folosesc IBC pentru a comunica cu blockchain-ul furnizor pentru a urmări validatorii care participă la Interchain Security folosind Cross Chain Validation. Astfel, securitatea câștigată din valoarea bunurilor digitale blocate pe blockchain-ul de furnizori este împărțită cu blockchain-ul de comsumatori. Există două motive principale pentru care Interchain Security este valoroasă pentru Cosmos Hub. Primul motiv este că permite „minimalismul centrului”, iar al doilea este reducerea barierei în calea lansării și rulării blockchain-urilor publice descentralizate suverane și securizate.

Copied to clipboard!