Cosmos

Ce este Cosmos?

Cosmos este un ecosistem vast de aplicații și servicii descentralizate interconectate. Auto proclamat “internetul blockchain-urilor”, acesta pune la dispoziție unelte cu care se pot construi ușor blockchain-uri interoperabile cu alte blockchain-uri din rețeaua Cosmos.

Cosmos a fost lansat în martie 2019 și a fost primul blockchain construit pe Cosmos SDK. Datorită scalabilității acestuia, peste 250 de blockchain-uri au folosit Cosmos SDK ca bază și au devenit parte din rețeaua Cosmos aflată acum într-o continuă expansiune.

Ce este ATOM?

 ATOM este moneda nativă a Cosmos și are 3 mari funcționalități:

  1. Utilizatorii rețelei trebuie să plătească taxele tranzacțiilor în ATOM, proporțional cu puterea de calcul necesară efectuării tranzacției.
  2. ATOM este folosit de asemenea în partea decizională, având rol ca putere de vot. Cu mât mai mult ATOM deține un utilizator, cu atât mai multă putere de vot are acesta. 
  3. Moneda este ținută de validatori (exemplu: 01node) pentru recompense pentru participare la algoritmul de consens.

ATOM a fost inițial distribuit printr-un ICO (Initial Coin Offering – Oferta inițială) și nu are un număr limitat de monede, ceea ce o face o monedă inflaționistă. Acest lucru se datorează faptului că Tendermint Core recompensează cei care fac staking (mizează) ATOM cu monede noi produse. Rata inflației se ajustează în timp real în funcție de suma mizată și numărul de participanți.

Cum cumperi ATOM

Poți cumpăra ATOM pe diverse platforme de trading sau exchange-uri, inclusiv cea mai mare platformă de tranzacționare din lume în ceea ce privește volumul, Binance. 

Ghid de staking pentru ATOM

Cel mai simplu mod prin care poți delega ATOM este prin Keplr.Poți delega monezile tale ATOM cu doar câteva click-uri urmând acești pași:

  1. Vizitează https://wallet.keplr.app/chains/cosmos-hub
  2. Deschide extensia Keplr din browser-ul tău și apară butonul “Stake”
  3. Caută 01node în lista de validatori și apoi apasă butonul “Manage”
  4. Apasă “Delegate”
  5. Introdu suma pe care vrei să o delegi. Nu uita să păstrezi câțiva ATOM pentru a plăti taxa de tranzacționare.
  6. Apasă “Delegate” și apoi apasă “Approve” pentru a aproba tranzacția.

Adresa de validator 01node
cosmosvaloper17mggn4znyeyg25wd7498qxl7r2jhgue8u4qjcq

Când vei primi recompensele?

Recompensele încep să se acumuleze în momentul în care mizați ATOM.

Există o perioadă de unbonding (dezlegare)?

Odată cu scoaterea monedelor din staking, există o perioadă de 21 de zile până când monedele vor intra înapoi în portofelul tău.

Există riscuri atunci când delegi ATOM?

Odată delegați, suma ta de ATOM rămâne fizic în portofelul tău și vei avea din nou control asupra ei de îndată ce îi dezlegi.


Mai multe despre ecosistemul Cosmos

👉 Community Chat
👉 Twitter
👉 Developer Chat
👉 Cosmos Forum

Copied to clipboard!